Oświadczenie Zarządu ws. walkowera z Kablem Kraków

Z przykrością informujemy, że spotkanie 17 kolejki krakowskiej B klasy pomiędzy zespołami SF Fairant Kraków, a KS Kabel Kraków 1:2 zostało zweryfikowane jako walkower na korzyść gości.

Wydział Gier Małopolskiego Związku Piłki Nożnej po przeanalizowaniu protokołu sędziowskiego orzekł, że w naszej bramce pełen mecz rozegrał nieuprawniony zawodnik – tak było, nie zmyślamy.

Jak do tego doszło? Po weryfikacji spotkania okazało się, że w naszej bramce wystąpił nieuprawniony zawodnik. Z naszej strony doszło do pomyłki podczas interpretacji przepisów odnośnie rejestracji zawodników w systemie Extranet – sądziliśmy, że status zawodnika uprawnia go do rozegrania spotkania. Pragniemy przeprosić piłkarzy, wszystkich naszych sympatyków, a także prosić o wyrozumiałość zważając na fakt, że jesteśmy młodym klubem i wciąż uczymy się nie tylko grać, ale organizować klub. Uczymy się odpowiednich związkowych procedur, niestety – jak pokazuje ten przypadek – na własnych błędach.

W związku z zaistniałą sytuacją pragniemy przypomnieć, że nasz klub występujący na co dzień w klasie B, jest reprezentacją kumpli, którzy organizują się oddolnie. Jeżeli wśród Was jest ktoś, kto chciałby do nas dołączyć i odnaleźć się np. w roli kierownika może to jest dobry moment. Zapraszamy w nasze szeregi. Jeżeli nie straszne Ci związkowe korytarze, internetowy Extranet, to dołącz do naszej wesołej ferajny Fairantu.

Z poważaniem,
Zarząd Stowarzyszenia Futbolowego Fairant Kraków